Πώς να κόψετε τον βήχα

Από: http://www.inout.gr/showthread.php?t=18051

Κάθε βήχας θέλει το γιατρικό του...

Ποια είναι τα αίτια και τα είδη του βήχα. Πώς πρέπει να αντιμετωπίζεται
O βήχας- όπως και ο έρωταςδεν κρύβεται! Η λαϊκή αυτή ρήση επαληθεύεται περίτρανα κάθε χειμώνα, καθώς ιοί και μικρόβια ταλαιπωρούν επί εβδομάδες ή και μήνες τους λαιμούς μας.

Ο βήχας είναι πάντα ένδειξη ασθένειας; «Τα υγιή άτομα σπανίως βήχουν», απαντά ο αναπληρωτής καθηγητής Ωτορινολαρυγγολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Δημήτρης Κανδηλώρος. «Ο βήχας είναι ένα πολύ συχνό πρώιμο σύμπτωμα πολλών νοσημάτων του αναπνευστικού συστήματος ή μπορεί να αποτελεί εκδήλωση παθήσεων άλλων οργάνων. Δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα. Όταν συνοδεύεται από απόχρεμψη (φλέματα), τότε οι παθήσεις που τον προκαλούν περιορίζονται στην αεροφόρο οδό και στους πνεύμονες».

Ο βήχας παρουσιάζεται συνήθως μετά τον ερεθισμό υποδοχέων (αισθητικών απολήξεων νευρικών ινών) που υπάρχουν στη μύτη, στον στοματοφάρυγγα, στον λάρυγγα και στην ανώτερη μοίρα της τραχείας και μπορεί μάλιστα να έχει και απρόβλεπτες, δυσάρεστες, συνέπειες: «Ο παροξυσμικός βήχας μπορεί να καταλήξει σε έμετο ή και συγκοπή», λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Μπορεί, επίσης, να συνεχισθεί μέχρις εξαντλήσεως του αρρώστου, ενώ από τη μυϊκή σύσπαση είναι δυνατόν να προκληθούν κατάγματα».

Τα είδη του βήχα
Υπάρχουν δύο είδη βήχα, ανάλογα με την ύπαρξη εκκρίσεων ή μη. ΄Ετσι, μπορεί να έχουμε: 1) Ξηρό ή μη παραγωγικό βήχα, ή 2) Υγρό και παραγωγικό.

Ο ξηρός βήχας, όπως επισημαίνει ο κ. Κανδηλώρος, μπορεί να οφείλεται σε διάφορα αίτια, που είναι:

● Ερεθιστικοί παράγοντες του περιβάλλοντος (ξένα σώματα, σκόνη, ρύποι, καπνός, αλλεργιογόνα, στοματική αναπνοή ύστερα από κατάργηση της ρινικής).
●Λάρυγγας. Παθήσεις λάρυγγα (όπως όζοι ή πολύποδες φωνητικών χορδών) δίνουν μερικές φορές την αίσθηση ύπαρξης εκκρίσεων στην ανώτερη αναπνευστική οδό. Μπορεί να υπάρχει ακόμα έλκος εξ επαφής (από κατάχρηση φωνής). Επίσης, ο βήχας προκαλεί υπεραιμία και ερεθισμό, που τον επιτείνουν (φαύλος κύκλος). Άλλες αιτίες από τον λάρυγγα μπορεί να είναι οι παραλύσεις του (λόγω συχνών εισροφήσεων κατά την κατάποση), καθώς και καλοήθεις και κακοήθεις όγκοι του λάρυγγα, του υποφάρυγγα και του τραχειοβρογχικού δένδρου.
●Νευρομυϊκές διαταραχές και εκφυλιστικά νοσήματα του νευρικού συστήματος.
●Οισοφάγος. Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, τα εκκολπώματα και οι αποφρακτικές αλλοιώσεις του οισοφάγου προκαλούν βήχα, αμέσως ή ύστερα από ερεθισμό του λάρυγγα.
●Οπισθορρινική καταρροή. Η έκκριση κατεβαίνει κατά μήκος τού πίσω τοιχώματος του φάρυγγα και ερεθίζει τους υποδοχείς του βήχα. ●Εξωαναπνευστικά αίτια. Δηλαδή, ξένα σώματα του έξω ακουστικού πόρου, οστεόφυτα αυχενικής μοίρας σπονδυλικής στήλης, αλλοιώσεις προμήκους, μυελού, όγκοι μεσοθωρακίου, ανευρύσματα, διόγκωση λεμφαδένων μεσοθωρακίου, στένωση μιτροειδούς βαλβίδας, καρδιακή ανεπάρκεια, σαρκοείδωση, όζοι του θυρεοειδούς αδένα.

Ο παραγωγικός βήχας είναι λιγότερο συχνός από τον ξηρό. «Το τραχειοβρογχικό δένδρο εκκρίνει σε φυσιολογικές συνθήκες 100 κυβικά εκατοστά βλέννας, που ανεβαίνει προς τον φάρυγγα και καταπίνεται ακούσια με τις κινήσεις του κροσσωτού επιθηλίου», λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Ο παραγωγικός βήχας χρησιμεύει στην αποβολή εκκρίσεων και μικρών ξένων σωμάτων, που έρχονται στον λάρυγγα και στην τραχεία από το κατώτερο τραχειοβρογχικό δένδρο. Αυτό σημαίνει κάποια φλεγμονή ή γενικά αλλοιώσεις του τραχειοβρογχικού δένδρου».

Η θεραπεία
Η θεραπεία εξαρτάται από το αίτιο που προκαλεί τον βήχα. «Ο παραγωγικός βήχας δεν πρέπει να καταστέλλεται με φάρμακα, έως ότου εντοπισθεί η αιτία του, εκτός εάν εξαντλεί τον άρρωστο και τον εμποδίζει να κοιμηθεί», τονίζει ο κ. Κανδηλώρος. «Η καταστολή αυτού του βήχα εμποδίζει την απαλλαγή του τραχειοβρογχικού δένδρου από τις εκκρίσεις. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει να γίνει διακοπή των ερεθιστικών ουσιών- π.χ. κάπνισμα». Η αντιμετώπιση του βήχα περιλαμβάνει χρήση αντιβηχικών και αποχρεμπτικών φαρμάκων:

Αντιβηχικά. Με αυτά γίνεται η καταστολή του ξηρού βήχα και ο άρρωστος ανακουφίζεται. Δρουν κεντρικά ή περιφερικά. Όσα δρουν κεντρικά (κορτιζόνη, κωδεΐνη) καταστέλλουν το αντανακλαστικό του βήχα, επιδρώντας στο κέντρο του στον προμήκη ή σε άλλα υψηλότερα κέντρα. Όσα δρουν περιφερικά επιδρούν στην προσαγωγό ή στην απαγωγή οδό του αντανακλαστικού του βήχα. Η παρουσία αντιισταμινικών ουσιών στα αντιβηχικά φάρμακα προκαλεί τις καταπραϋντικές ιδιότητές τους.

Αποχρεμπτικά. «Αυτά έχουν σκοπό να μειώσουν τη γλοιότητα των πτυέλων», εξηγεί ο κ. Κανδηλώρος, «και να επιτρέψουν στο κροσσωτό επιθήλιο να λειτουργήσει, ώστε ο παραγωγικός βήχας να γίνει περισσότερο αποτελεσματικός και πιο σπάνιος». Το ίδιο αποτέλεσμα δίνουν τα πολλά υγρά (κυρίως νερό), η εισπνοή υδρατμών και ο περιορισμός στη λήψη διουρητικών και διεγερτικών (όπως ο καφές). «Τα δισκία που διαλύονται στο στόμα πιθανόν να οφείλουν την αντιβηχική δράση τους στην αύξηση των φαρυγγικών εκκρίσεων», λέει ο κ. Κανδηλώρος. «Έτσι, βοηθούν και διάφορα πρακτικά μέσα, όπως το μέλι».
Αντιβιοτικά. Αυτά χορηγούνται μόνο σε περίπτωση φλεγμονής από βακτήρια και ύστερα από σύσταση του γιατρού.

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΒΗΧΑ
1 Τι είναι
Ο βήχας είναι αντανακλαστικό του αναπνευστικού συστήματος, μια απότομη σπασμωδική εκπνοή του αέρα, η οποία συνοδεύεται από χαρακτηριστικό τραχύ ήχο. «Είναι ένας βασικός μηχανισμός, που προφυλάσσει την αεροφόρο οδό από βλάβες οι οποίες θα μπορούσαν να προκληθούν από την εισπνοή καυστικών ουσιών και βοηθά στην απομάκρυνση των κατακρατούμενων εκκρίσεων», εξηγεί ο κ. Κανδηλώρος.
Το αντανακλαστικό του βήχα γίνεται λιγότερο ευαίσθητο στους ηλικιωμένους και δεν εκλύεται σε απώλεια της συνείδησης.

2 Πώς δημιουργείται
Της δημιουργίας του βήχα προηγείται ταχεία και βαθιά αναπνοή. Συγκλείεται αυτόματα η γλωττίδα (οι γνήσιες φωνητικές χορδές) και χαλαρώνει το διάφραγμα. Συμπιέζεται ο αέρας που βρίσκεται μέσα στους πνεύμονες και τις αεροφόρους οδούς, από τη σύσπαση των μυών του θώρακα και της κοιλιάς. Αυξάνεται η ενδοπνευμονική πίεση, ανοίγει αιφνίδια η γλωττίδα και βγαίνει ο κυψελιδικός αέρας με μεγάλη ταχύτητα και βία, συμπαρασύροντας τη βλέννα και ό,τι υπάρχει μέσα στην τραχεία και τους βρόγχους.

3 Για ποιες αρρώστιες προειδοποιεί
Ο βήχας αποτελεί την αρχική εκδήλωση για τις εξής ασθένειες:
Βρογχίτιδα- Άσθμα- Πνευμονία- Φυματίωση- Βρογχογενής καρκίνος. «Ένας βήχας που παραμένει και επιμένει για αρκετές εβδομάδες πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, γιατί μπορεί να αποτελεί πρώιμη εκδήλωση νεοπλασίας», προειδοποιεί ο κ. Κανδηλώρος.

4 Βήχας από... άγχος ή από φάρμακα
Το άγχος ή άλλες ψυχογενείς διαταραχές μπορεί να αποτελούν την αιτία ενός βήχα, αφού αποκλεισθούν όλες οι άλλες αιτίες. Επίσης, η λήψη διαφόρων φαρμάκων (όπως είναι τα αντιισταμινικά, τα αποσυμφορητικά και τα αντιυπερτασικά) προκαλεί ξηρασία στον αναπνευστικό βλεννογόνο και επιδεινώνει τη χρόνια τραχειοβρογχίτιδα, με συνέπεια τη διαιώνιση του βήχα. Οι αναστολείς του μετατρεπτικού ενζύμου και οι β-αναστολείς (συμπεριλαμβανομένων και των φαρμάκων για τα μάτια) μπορεί να προκαλέσουν ξηρό βήχα.

5 Τι σημαίνουν οι εκκρίσεις
Το χρώμα, η οσμή και η πυκνότητα των εκκρίσεων «δείχνουν» και την υποκείμενη νόσο: Ορώδεις (λεπτόρρευστες, άχρωμες, λευκάζουσες). Προέρχονται από τις κυψελίδες και οφείλονται σε πνευμονικό οίδημα.

Βλεννώδεις (διαυγείς, άχρωμες, λευκάζουσες). Προέρχονται από το τραχειοβρογχικό δένδρο και οφείλονται σε καταρροϊκή φλεγμονή του.

Πυώδεις (θολές, παχύρρευστες, δύσοσμες, κίτρινες ή κιτρινοπράσινες). Σημαίνουν διαπύηση και οφείλονται σε βρογχεκτασία, πνευμονικό οίδημα ή φυματίωση.

Βλεννοπυώδεις (ημιδιαυγείς, θολές, υποκίτρινες) και οφείλονται σε οξείες και χρόνιες βρογχίτιδες, βρογχοπνευμονίες, βρογχεκτασίες και πνευμονικό απόστημα.
----------------------------------
Πηγή:Τα ΝΕΑ
----------------------------------
Τα μυστικά του Βήχα.

Ετικέτες

. Αγχος άγχος αδυνάτισμα αεροβική Αθήνα αθλητές Αιθαλομίχλη Αιθέρια έλαια αιμορραγία ακίνητη περιουσία Ακμή Ακτινοθεραπεία αλάτι αλιεύματα αλλαγή αλλαντικά Αλλεργίες άλματα αλόη Αλτσχάιμερ αμνησία Αμύγδαλα κατά του καρκίνου Άμυνα Αναισθητικό τζελ ανακούφιση Αναλγητικό αναπηρία ανασφάλιστοι Θεσσαλονίκη άνδρες Ανδρογενετική Αλωπεκία Ανεργία Ανοια Αντιβιοτικα αντιβιοτικά Αντικαρκινικές τροφές αντιμετώπιση αντιμετώπιση υπογλυκαιμίας Αντιοξειδωτικά αντιφλεγμονώδη Αντώνης Σαμαράς αξία απειλή απελευθέρωση απλότυπος Ι αποθήκη Αποτοξίνωση αποτυχία ΑΠΡΙΛΙΟΣ αρετή Αρτηριακή πίεση Αρχαιολογικός χώρος Αρχιεπισκοπή ασβέστιο ασθένεια Άσθμα ασκήσεις άσκηση Ασπιρινη ασπιρίνη ατμοσφαιρική ρύπανση ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ αυπνία αυτισμός αυτοπεποίθηση ΑΧΕΠΑ βάρος βεξαροτένη βηματοδότης βήχας Βιβλία βιβλίο Βικτόρια Χίσλοπ βιντεοπαιχνίδια βιολογικό ρολόι βιταμίνες βιταμίνη C βιταμίνη D βιταμίνης D βλαστικά κύτταρα βλαστοκύτταρα βλαστοκύτταρα δοντιών Βοτανολογία Βουλή βούτυρο βυθίσματα βύσσινο Γαβράς Γαλα γάλα για βρέφη γάλα σόγιας Γαλλία γάμος γαρίδα γαστρεντερίτιδες Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση γαστρορραγίες Γενιά γέννηση γενόσημα φάρμακα Γήρανση Γιαγιάδες γιατρικό Γιον Ποπέσκου Τοπολόγκ Γιώργος Παπανδρέου γκρέιπφρουτ γλάυκωμα Γλυκαντική ύλη Γονείς γονίδιο λαιμαργίας γονίδιο parkin γόνιμες μέρες Γόνιμος Γονιμοτητα γονιμότητα γονόρροια γρήγορο φαγητό γρίπη Γρίπη των πτηνών γυμναστική γυναίκα Γυναίκες Δανία ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ Δευτέρα Δημήτρης Κανδηλώρος Δήμος Καλαμαριάς Δημόσιο Διαβήτης Διαβητικος Διαβητολογική Εταιρεία διάγνωση Διάθεση Διαιτα Δίαιτα διαιτολόγιο Διαιτολόγος διακοπές διάστρεμμα διαταραχές Διατροφη διατροφή Διατροφολόγος Διδασκαλία Διεκδικήση Δικαιοσύνη διουρητικά βότανα Διουρητικο δισκογραφία Δόντια Δράση δραστηριότητα δροσερή αναπνοή Δυσκοιλιότητα δυσλεξία δυσλιπιδαιμίες Δωρεάν Εξέταση δώρο Έβρος Εγγόνια Εγκεφαλική ουσία Εγκεφαλικο εγκεφαλικό εγκέφαλος εγκυμοσύνη εθισμός εθιστικά φαγητά Ειρήνη Κοντοπίδου Εκδότης έκζεμα εκθέματα Έκτακτη έκτη γεύση εκφυλισμός νευρικών κυττάρων Ελαιόλαδο έλεγχος Έλενα Αλετράρη έλκος Ελλάδα Έλληνας Έλληνες Έλληνες επιστήμονες ελληνική κυβέρνηση Ελληνική Στατιστική Αρχή έλξεις εμβόλια παιδικά εμβόλιο εμβόλιο Καλαζάρ εμβόλιο κατά της γρίπης έμβρυο εμμηνόπαυση έμπλαστρο νικοτίνης Εμφραγμα έμφραγμα εναλλακτική ιατρική ενδομήτριο ενεργειακά ποτά ενέσεις Ενημέρωση έντερο ενυδάτωση εξαντλητικές δίαιτες εξωσωματική γονιμοποίηση ΕΟΠΥΥ ΕΟΦ επανεμφάνιση επιδημία ιλαράς επιδόματα επικαιρότητα επικεφαλής επισκληρίδιος αναισθησία επιτροπή επιχείλιος έρπης εποχική γρίπη εργαζόμενος Εργαστήρι εργαστήριο Ερευνα έρευνα έρευνες έρωτας εταιρεία Ευαισθητοποίηση ευερέθιστο ευερέθιστο έντερο Ευρυδίκη Ευρωπαϊκή Ένωση Ευχες Ευχές εφηβεία εφηβία εφηβική παχυσαρκία ζάχαρη Ζυγαρια ζωή Η5Ν1 ηλεκτρομαγνητικά πεδία ηλεκτρονική συνταγή ηλεκτρονική συνταγογράφηση ηλεκτρονικό τσιγάρο Ηλικία ηλικιωμένη Ημέρα Ημικρανία ημικρανίες ΗΠΑ Θαλασσαιμία θαύμα θέατρο θεραπεία θεραπευτικές ιδιότητες θερμίδες Θεσσαλονίκη θρεπτικά συστατικά θύμα θυμεκτομή θύμος αδένας ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΣ ιατρείο κοινωνικής αποστολής Ιατρικά ιατρικά επιτεύγματα 2011 ιατρικά τεστ Ιατρική Σχολή Ιατρικό ιατρικός σύλλογος Αθηνών ιγμορίτιδα ιδανικές τροφές ιδιοκτησία ιδιώτες Ιλαρά Ινομυωμα ινσουλίνη ιός ιός Η5Ν1 ιός της γρίπης των πτηνών ΙΟΥΛΙΟΣ ΙΟΥΝΙΟΣ ιστορία ιστοσελίδα ιχθυέλαιο ιώσεις Ιωση Καβάλα καισαρική τομή Κακάο Κακοποίηση κακοσμίες Καλαμαριά Καλή υγεία κανέλα Κάνναβη Καούρες καπνίσμα κάπνισμα καρδιά καρδιαγγειακές παθήσεις καρδιακή ανεπάρκεια Καρκινο καρκίνο καρκίνο του μαστού καρκίνος καρκίνος δέρματος Καρκίνος του προστάτη καρκίνος του στομάχου καρκίνος τραχήλου μήτρας καρκίνος ωοθηκών Καστελόριζο Κατάθληψη Καταθλιψη Κατάθλιψη κατανάλωση φρούτου καταπατητές κατάστημα καφές Κέντρο Εμβολιασμού Κέντρο Μεταμόσχευσης Παγκρέατος Κεράλα κιλά κιλό κινεζική κυβέρνηση κίνημα κίνηση κοιλιακός πόνος κόκκινο κρασί Κουζίνα Κουρκουμάς κρίσεις πανικού Κρίση κρύο κρυολόγημα Κύπρος κωμωδία Κωνσταντίνα Μούλιου Κωνσταντίνος Κούτσικας Κωστόπουλος Λαχανικά Λαχανικό Λεόντιος Παπαδόπουλος λευκά αιμοσφαίρια λημέρια Λιάνα Γεωργουλοπούλου Λιπαρα λιπαρά Λιπαρά ψάρια λιποαναρρόφηση λιποδιαλύτες Λιποθυμία Λίπος λιπώδης ιστός λογαριασμός Λουκέτο μαγείρεμα μαγνήσιο ΜΑΪΟΣ μαλλιά μαμά μανιτάρια μανταρίνι Μαραθώνιος Μαργαρίνη Μαρία Διαμαντοπούλου ΜΑΡΤΙΟΣ μασάζ μάσηση τροφής μαστό Μαυρη σοκολατα Μαύρη τομάτα μαύρο τσάι Μέγαρο Μουσικής μελάνωμα Μελίνα Μερκούρη μέση Μεσογειακή διατροφή Μεσοπόλεμος μεταβολισμός Μεταμόσχευση Μεταμόσχευση ήπατος μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς Μεχτίδης μήνας Μήνας μέλιτος μητρικό γάλα Μικρά Ασία μικροτσίπ μικώ μνήμη Μοναξια μόσχευμα καρδιάς Μουσείο μουσική Μπίλι Γκέιτς μπότοξ Μυρτώ Αντωνοπούλου ναρκωτικά νεκρός νερό νευρώνες νεφρική ανεπάρκεια νηστεία Νίκος Τουλιάτος ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ Νοέμβριος νόσος Cushing ξένος ξηροί καρποί οδοντιατρική Οδοντίατροι Οδοντοκρεμες οθόνες αφής οι δράσεις των βοτάνων οικογένεια ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ οικονομία οικονομική βοήθεια ΟΚΑΝΑ ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ Ολλανδία Ολοσωματική υπερθερμία Ολυμπιακοί Αγώνες Ομιλία Ομφάλιος λώρος όνειρο όραση οργανισμός όρεξη ορθορεξία ορμόνες Όσπρια οστεοπόρωση οστική πυκνότητα οσφυαλγία Ουρολογικό οφέλη άσκησης Παγκόσμια παγκόσμιος Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας παιδιά παιδική μηνιγγίτιδα παιδικό δέρμα παιδικός διαβήτης Παναγιώτα Καραστεργίου Παννελαδικές εξετάσεις Παππούδες παράλια παρέμβαση ΠΑΡΗΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΣ Πάρης Παπαχρήστος Παρίσι Πάρκινσον παρουσίαση παυσίπονα Παχυσαρκία Παχυσαρκίας πείνα περιοδεία Περιοδικό πίεση του αίματος πλάκες β-αμυλοειδούς Πλαστικό πλύσιμο χεριών πνευμονία Ποδηλατοδρομία πόλεμος Πολιτική Πολιτισμός πονοκέφαλος πόνος πορτοκάλι Ποτό πράσινο τσάι πριγκίπισσα. Σουηδία πρόβλημα Προϊόντα πρόκληση Πρόληψη προστατεκτομή προστάτη προστάτης προσφυγή Προσφυγικός Ελληνισμός Πρόσωπο πρόταση Πρωτεΐνη πρώτες βοήθειες πυρετός ρεύμα ρευματοειδής αρθρίτιδα ρόδι Ροκφορ Ρομπότ Ρουμάνος ρύζι ρυθμιστές διάθεσης σάκχαρο Σακχαρώδη Διαβήτη Σακχαρώδης Διαβήτης σαλάτα Σαλιγκάρια Σαλμονέλα Σαρακοστή σαρακοστιανά σαρδέλες σάτιρα Σεξ Σεξουαλική ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ σεφ σημερινή σίκαλη σκάλες σκηνοθέτης σκλήρυνση κατά πλάκας Σκόρδο Σκοταδι Σκουός σοκ σοκολάτα σουσάμι Σουτιέν σπάνιες παθήσεις σπαστική κολίτιδα Σταυρούλα Τσατραφίλη Στέβια Στερηση στεφάνι στήριξη στομάχι στρες Συγγραφέας συμβουλές Συμβούλιο της Επικρατείας συμπληρώματα διατροφής Συνάχι σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου Σύνδρομο Down συνέδριο «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα» Συνέδριο Υπερηχογραφίας συσσωρευμένη ακτινοβολία σύσταση Συχνουρία ταινία Ταξίδι ταράξακο ή αγριοράδικο Ταχτσή Τεριδονα Τεστ Παπ Τέχνη τεχνητό πάγκρεας τεχνολογία Τεχνολόγος Τροφίμων Τζάκι Τζεντάι Τζόγος τηγανητά Τιμόνι τοκετός Τουρισμός Τουρκία τράχηλος μήτρας Τρίτη Ηλικία τροφές τροφή τρόφιμα Τρυψάνης Τσιγάρα τσιγάρο Τσιγάρο Νικοτίνης τσίχλα τσουκνίδα τυροκομικά τύφλωση τύψεις υγεία Υγιεινή υπέρταση υπηρεσίες υγείας Υπνος Ύπνος υπογλυκαιμία υπογονιμότητα υπογραφή Υπουργείο Υπουργείο Υγείας Υπουργός φαγητό φαινόμενο του θερμοκηπίου φάρμακα φαρμακευτικές εταιρείες φαρμακοποιοί Φασουλής ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ φιλάρχαιος φοιτητές φράκτη φράουλα Φρουκτόζη Φρούτα Φρούτο Φύση φυσική κατάσταση φυτά φυτικές ίνες Φως φωτίζουν Φωτοβολταϊκά εμφυτεύματα φωτογράφος χάκερς χάμπουργκερ Χάρις Κυριάκου Χατζηνικολάου Χειρουργική Χέρια χοληστερόλη Χονγκ Κονγκ χορτοφαγία Χορτοφάγος Χρόνια Πολλά χυμό χυμού βύσσινο χώνεψη ψάρια ψηφοφορία Ψυξη ψυχική υγεία Ωμέγα-3 ωορρηξία Ώριμη μπανάνα ωτίτιδα advancehealth.gr AIDS Alzheimer antigiransi.com belife.gr Blur Buy Greek for Christmas CIA diatrofi.gr dietup.gr digitallife.gr econews.gr Editor enet.gr evdomadaakrateias.blogspot.com facebook fimes.gr fitdiet.gr flowmagazine.gr friends by e-mail goodnet.gr greekbooks.gr health.ana-mpa.gr healthyliving.gr homeopathy.gr iator.gr iatronet.gr iatropedia.gr in.gr incardiology.gr irenepan.posterous.com jenny.gr Journal of Physiology Kωνσταντίνα Nικήτα kathimerini.gr Lancet livesmart.gr Medical News medicalnews.gr mednutrition.gr mybabysworld.gr myself.gr myworld.gr news.kathimerini.gr newsbeast.gr nutrimed.gr Oυλίτιδα obrela.gr omorfamystika.gr onasseio.gr Pfizer portal.kathimerini.gr protothema.gr real.gr sansimera.gr site Smartphone smartphones tanea.gr tovima.gr users.forthnet.gr vita.gr womenonly.gr www.ana-mpa.gr www.iatronet.gr www.kathimerini.gr www.medlook.net ygeia24.com ygeianews.gr ygeiaonline.gr zougla.gr

Φόρμα επικοινωνίας: Η Γνώμη σας για την συνέχεια της σελίδος μας;

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *