Πέμπτη

Μουσείο Μικρασιατικού Ελληνισμού

Πηγή: mikrasia.gr

ΜΟΥΣΕΙΟ ΤΟΥ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ:
ΑΙΘΟΥΣΑ «ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ»

Πνευματικό Κέντρο «Μικρασία»
Μητροπολίτου Καλλίδου 108, Τ. Κ. 551 31, Καλαμαριά, Θεσσαλονίκη.
Τηλ. 0030 2310 419.552
FAX: 0030 2310 403.639

Το Μουσείο του Μικρασιατικού Πολιτισμού στεγάζεται προσωρινά στο Πνευματικό Κέντρο «Μικρασία» στην Καλαμαριά, όπου βρίσκονται και τα νέα γραφεία της Ένωσης.
Μέσα όμως στους άμεσους στόχους του συλλόγου μας είναι η μεταφορά του στον αρχικά προβλεπόμενο χώρο της Στέγης Μικρασιατικού Πολιτισμού που διαθέτει τις συγκεκριμένες προδιαγραφές για την πληρέστερη παρουσίαση των εκθεμάτων.

Η αίθουσα έλαβε την επωνυμία «Μανόλης Ανδρόνικος» προς τιμήν και εις μνήμην του διαπρεπούς μικρασιατικής καταγωγής αρχαιολόγου και επίτιμου μέλους της Ένωσης Μανόλη Ανδρόνικου, γεννημένου στην Προύσα Μ. Ασίας το 1919. Εγκαινιάστηκε το Σεπτέμβιο του 2002 από τον Υπουργό Πολιτισμού, κ. Ευάγγελο Βενιζέλο και το Δήμαρχο Καλαμαριάς, κ. Χριστόδουλο Οικονομίδη.

Τα εκθέματα είναι όλα προσφορές (οικογενειακά κειμήλια) προσφύγων πρώτης και δεύτερης γενιάς (πρωτότυπο αρχειακό υλικό), όπως αντικείμενα καθημερινής χρήσης, υφαντά, καραμανλίδικα ευαγγέλια, βιβλία, φωτογραφίες, παραδοσιακές στολές από την Μικρασία. Ειδικά για το μουσείο φιλοτεχνήθηκε και το κέρινο ομοίωμα του Αγίου Εθνομάρτυρα Χρυσοστόμου Σμύρνης, έργο της γλύπτριας Ζέφης Αθανασοπούλου - Δρόσου και του ζωγράφου Γεώργιου Δρόσου. Η ιδέα για την δημιουργία εκθεσιακού χώρου ξεκίνησε ύστερα από την δωρεά των οικογενειακών κειμηλίων του προέδρου, Ευθυμίου Αρζόγλου, στην Ένωση.

Κατόπιν αυτού και προς αυτό τον στόχο πραγματοποιήθηκαν και ορισμένα ταξίδια προς τη Μικρά Ασία από τον πρόεδρο και από μέλη του Δ.Σ. για τον εμπλουτισμό του, προς σχεδίαση ακόμα τότε, χώρου με αυθεντικά κομμάτια της μικρασιατικής παράδοσης. Ανάμεσα στις δωρεές προς το Μουσείο αξίζει να αναφερθεί και ένας σημαντικός αριθμός οθωμανικών συμβολαίων (κιτάπια) που ανήκαν στην οικογένεια του Βασιλείου Τσεγκελή, τέως αντιπροέδρου της Ένωσης.

Το μουσείο, από την αρχή της λειτουργίας του, το έχουν επισκεφθεί μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από την Θεσσαλονίκη και από όμορους νομούς, στο πλαίσιο της συνεργασίας της Ένωσης με το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας & Θρησκευμάτων.

Το δ.σ. της Ένωσης συγχαίρει ειδικά τον Πρόεδρο για την ακατάβλητη φιλοπονία που επέδειξε επί είκοσι οκτώ συναπτά έτη προκειμένου για την περισυλλογή των εκθεμάτων και τον εξοπλισμό του μουσειακού χώρου.
Ευχαριστούμε δε θερμά όλους τους συμπατριώτες που εμπιστεύτηκαν στην Ένωση τα οικογενειακά τους κειμήλια και ευχόμαστε το παράδειγμά τους να βρει και άλλους άξιους μιμητές, στοχεύοντας πάντα στην προβολή του μικρασιατικού πολιτισμού και στην πληροφόρηση των επερχόμενων γενεών.


Ώρες λειτουργίας του μουσείου:
Πρωί: Δευτέρα-Παρασκευή, 10.00 - 14.00
Απόγευμα: κατόπιν τηλεφωνικής επικοινωνίας (τηλ. 0030 / 2310 / 419.552).

Οι επισκέψεις σχολείων, συλλόγων και εκδρομέων πραγματοποιούνται ύστερα από τηλεφωνική συνεννόηση με την Γραμματεία κατά τις πρωινές ώρες στο τηλέφωνο: +30 / 2310 / 419.552.

http://www.mikrasia.gr/?render=page&id=21

Ποιοι μας τιμούν και που...