Παρασκευή

Έξι λόγοι που προκαλούν αμνησία


Η ποιότητα της μνήμης του καθενός από εμάς δεν εξαρτάται μόνο από το μορφωτικό μας επίπεδο και το περιβάλλον, στο οποίο ζούμε αλλά και από άλλους παράγοντες, που μπορούν να επηρεάσουν τη ζωή μας (π.χ. από την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου). Ακόμη η γενετική προδιάθεση παίζει πολύ σημαντικό ρόλο. Υπάρχουν, όμως, και άλλες αιτίες απώλειας της μνήμης.

Εμείς σας παρουσιάζουμε ποιες είναι αυτές, για να πάρετε τα μέτρα σας και να εξασφαλίσετε όχι μόνο γερή μνήμη αλλά και τις καλύτερες δυνατές πνευματικές επιδόσεις.

1) Αϋπνία

Υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ της αϋπνίας και των προβλημάτων μνήμης.

Ένας καλός νυχτερινός ύπνος είναι απαραίτητος για την καλή λειτουργία της μνήμης μας. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου για νη μην …μας απατά η μνήμη μας. Είναι πολύ σημαντικό να μην αγνοούμε τις ανάγκες του οργανισμού μας για ξεκούραση και ύπνο.

Αν προσφέρετε στον εαυτό σας τις απαραίτητες ώρες ύπνου, όχι μόνο θα βελτιώσετε τη μνήμη σας, αλλά θα μπορείτε και να αντιμετωπίσετε καλύτερα το καθημερινό στρες. Μία καλή συνήθεια είναι, όποτε μπορείτε να παίρνετε έναν υπνάκο, στη διάρκεια της ημέρας. Η μεσημεριανή σιέστα θα σας βοηθήσει να φρεσκάρετε τη μνήμη σας και να τονώσετε τον οργανισμό σας.

2) Κατάθλιψη

Η κατάθλιψη «αδυνατίζει» τη μνήμη.

Αποτελεί πλέον μια πολύ συνηθισμένη ασθένεια, που μπορεί να εκδηλωθεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Υπάρχουν πολλοί λόγοι, που μπορεί να προκαλέσουν την κατάθλιψη. Πολύ σοβαρά γεγονότα που τραυματίζουν την ανθρώπινη ψυχή, όπως η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου, συνοδεύονται συνήθως από κατάθλιψη και οδηγούν σε προβλήματα μνήμης.

Είναι σημαντικό σε περιπτώσεις κατάθλιψης, οι ασθενείς να αναζητούν συμβουλές και βοήθεια από γιατρό. Η σωστή θεραπεία της κατάθλιψης επιτρέπει την πλήρη αποκατάσταση της μνήμης.

3) Θυρεοειδής

Οι παθήσεις του θυρεοειδούς αδένα επηρεάζουν έναν μεγάλο αριθμό ανθρώπων, και έχουν αρνητικές επιπτώσεις στη μνήμη.

Η έγκαιρη διάγνωση των διαταραχών του θυρεοειδούς, που μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, είναι ικανή να προλάβει τα χειρότερα όσον αφορά τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.

4) Διαβήτης

Ο διαβήτης έχει πάρει διαστάσεις παγκόσμιας μάστιγας. Πολλοί ασθενείς δεν ακολουθούν τη σωστή θεραπεία. Οι βλάβες στο αγγειακό σύστημα ενός διαβητικού, που δεν αντιμετωπίζει αποτελεσματικά την ασθένεια, συμβάλλουν στην απώλεια μνήμης.

Ο έλεγχος και η σωστή αντιμετώπιση του διαβήτη βελτιώνουν τη μνήμη. Εκτός από το διαβήτη όμως, και άλλες χρόνιες παθήσεις του ήπατος, των πνευμόνων και των νεφρών επηρεάζουν αρνητικά τη μνήμη. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία θωρακίζουν τη μνήμη και τις λειτουργίες του εγκεφάλου.

5) Αλκοόλ και φάρμακα

Ο αλκοολισμός και ορισμένα φάρμακα, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια μνήμης ή ακόμη και εκφυλισμό των πνευματικών ικανοτήτων.

Οι αλκοολικοί αρχικά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη βραχυπρόθεσμη μνήμη. Σταδιακά η κατάσταση επιδεινώνεται και προκύπτουν προβλήματα στην μακροπρόθεσμη μνήμη.

Η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ (1 έως 2 ποτά για τους άνδρες και 1 ποτό για τις γυναίκες την ημέρα), δεν είναι επιβλαβής για τον εγκέφαλο, σε αντίθεση με την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, που είναι τοξική για τον εγκέφαλο και τη μνήμη.

Συγκεκριμένα φάρμακα επίσης είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη του εγκεφάλου και να μειώσουν τις πνευματικές επιδόσεις.

6) Έλλειψη βιταμίνης Β12

Η έλλειψη ορισμένων βιταμινών μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια μνήμης.

Η βιταμίνη Β12 είναι αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου. Μια ισορροπημένη διατροφή παρέχει στον οργανισμό τις απαραίτητες βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που χρειάζεται.

Η βιταμίνη Β12 περιέχεται στα ψάρια, τα αυγά, το κρέας, τα πουλερικά, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Εντάξτε, λοιπόν, στο καθημερινό σας διαιτολόγιο, τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Β12, αν θέλετε να έχετε γερή μνήμη και πνευματική διαύγεια.

Πηγή : ygeianews.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...