Σάββατο

Πρόοδος στην Έρευνα για τον Καρκίνο του Μαστού

Πηγή: http://www.enet.gr

Σημαντικά και ταυτόχρονα ελπιδοφόρα βήματα προόδου στο πεδίο της έρευνας για τον καρκίνο του μαστού, του δέρματος και των πνευμόνων σηματοδοτούν τα δεδομένα κλινικών μελετών που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια του φετινού Ευρωπαϊκού Διεπιστημονικού Συνεδρίου για τον Καρκίνο, που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Στοκχόλμη.

Τα δεδομένα αποδεικνύουν μεγαλύτερη κατανόηση των μονοπατιών της νόσου και των εξατομικευμένων θεραπειών για τους ασθενείς με καρκίνο.

Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο του μαστού, τον πιο συχνό μεταξύ των γυναικών παγκοσμίως, στο πλαίσιο του συνεδρίου ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της κλινικής μελέτης Φάσης ΙΙΙ, TDM4450g σε ασθενείς με μη-προθεραπευμένο HER2-θετικό μεταστατικό καρκίνο του μαστού (ΜΚΜ), η οποία συνέκρινε το υπό διερεύνηση συζευγμένο αντίσωμα-φάρμακο trastuzumab emtansine (γνωστό και ως Τ-DM1) με το πρότυπο θεραπείας που είναι το trastuzumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία με docetaxel.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ασθενείς που έλαβαν trastuzumab emtansine (Τ-DM1) εμφάνισαν μείωση του κινδύνου επιδείνωσης της νόσου τους ή θανάτου κατά 41% και έζησαν κατά μέσο όρο 5 μήνες περισσότερο χωρίς να επιδεινωθεί η νόσος τους. Επίσης, εμφάνισαν λιγότερες κοινές και σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν trastuzumab σε συνδυασμό με χημειοθεραπεία, με τις ανεπιθύμητες ενέργειες βαθμού 3 ή μεγαλύτερου να μειώνονται σχεδόν κατά το ήμισυ (46,4% έναντι 89,4%).

Ποιοι μας τιμούν και που...