Παρασκευή

Αναισθητικό τζελ αντί οδοντιατρικών ενέσεων


Βασίζεται στις ουσίες ενός φυτού που ενδημεί στο Περού

Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κέμπριτζ υποστηρίζει ότι οι αναλγητικές ιδιότητες ενός φυτού (Acmella oleracea) που απαντάται στα τροπικά δάση του Περού μπορούν να αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός τζελ που θα χρησιμοποιείται στην οδοντιατρική καταργώντας τις αναισθητικές ενέσεις.

Το θαυματουργό φυτό

Η καθηγήτρια Φρανσουά Μπιρμπίρα Φρίντμαν ήταν το 1975 ο πρώτος μη ιθαγενής που έγινε δεκτός από τη φυλή Keshwa Lamas, μια από τις πιο απομονωμένες και «κλειστές» κοινότητες των δασών του Αμαζονίου. Στο διάστημα αυτών των 35 ετών η Φρίντμαν έζησε για μεγάλα χρονικά διαστήματα με τους Keshwa Lamas. Οπως αναφέρει, τις ιδιότητες του φυτού τις διαπίστωσε από τις πρώτες κιόλας μέρες της διαβίωσης της με τους ιθαγενείς. Ενώ εξερευνούσε μαζί με μέλη της φυλής ένα τροπικό δάσος αισθάνθηκε έντονο πόνο στον φρονιμίτη.

Οταν το κατάλαβαν οι ιθαγενείς σταμάτησαν την πεζοπορία, έφτιαξαν έναν σβώλο από φυτά και είπαν στη Φρίντμαν να τον δαγκώσει. Εκείνη ακολούθησε τις οδηγίες και όπως είδε, ο πόνος εξαφανίστηκε πολύ γρήγορα. Παρότι επανήλθε λίγες ώρες μετά, οι ιθαγενείς είχαν φροντίσει να πάρουν μαζί τους τον σβώλο και έτσι η Φρίντμαν συνέχισε απρόσκοπτα την εξερεύνηση μαζί τους.

Το Acmella oleracea και οι αναλγητικές του ιδιότητες ήταν γνωστές εδώ και αιώνες στις τοπικές φυλές αλλά και στους Ινκας που το χρησιμοποιούσαν για τον πονόδοντο, για αποστήματα, για τον έρπητα αλλά και για τον καθαρισμό των δοντιών.

Το τζελ

Η Φρίντμαν που είναι επικεφαλής της εταιρίας Ampika Ltd (αποτελεί τμήμα της Cambridge Enterprise, του τεχνοβλαστού που έχει δημιουργήσει το πανεπιστήμιο) αποφάσισε να διερευνήσει την πιθανότητα να δημιουργηθεί ένα αναλγητικό προϊόν μαζικής παραγωγής με βάση το Acmella oleracea.

Σύμφωνα με τη Φρίντμαν, το φυτό διαθέτει ουσίες που μπλοκάρουν τις νευρικές απολήξεις και κατ’ επέκταση τον πόνο. Οι ερευνητές της εταιρίας δημιούργησαν ένα τζελ και στις πρώιμες κλινικές δοκιμές που έγιναν με αυτό διαπιστώθηκε ότι η αναλγητική του δράση έχει διάρκεια περίπου μιας ώρας ενώ παράλληλα δεν συνδέεται με παρενέργειες.

Οπως είναι ευνόητο η χρήση ενός αναισθητικού τζελ αντί μιας ένεσης θα βοηθήσει τα μέγιστα τους οδοντιάτρους ειδικά όταν έχουν απέναντί τους ασθενείς που φοβούνται τις ενέσεις. Επιπλέον το τζελ έρχεται ως ένα φυσικό προϊόν εναλλακτικό στα συνθετικά αναλγητικά όπως τα Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα (NSAIDs). Σύμφωνα με τα στελέχη της Ampika αν το τζελ περάσει επιτυχώς όλα τα στάδια των δοκιμών η εταιρία θα το «ρίξει» στην αγορά σε δύο χρόνια.

Πηγή : tovima.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...