Οι διατροφικές επιλογές ενός άνδρα αφορούν εκτός από την ικανοποίηση της πείνας του και των ενεργειακών του αναγκών,
- στη διατήρηση ή βελτίωση της σωματικής του υγείας,
- την πρόληψη διαφόρων νοσημάτων,
- την πρόληψη της τριχόπτωσης,
- τη διατήρηση ή αύξηση της μυϊκής του μάζας και δύναμης, αλλά και
- την ενίσχυση της παραγωγής ανδρικών ορμονών και της λειτουργίας του αναπαραγωγικού του συστήματος.
Οι άνδρες, λόγω της απουσίας των προστατευτικών οιστρογόνων, πλήττονται συχνότερα από στεφανιαία νόσο και εμφράγματα, σε σχέση με τις γυναίκες πριν την εμμηνόπαυση. Επομένως, είναι σημαντική η εισαγωγή στο διαιτολόγιό τους τροφών που προλαμβάνουν την εμφάνιση φλεγμονής και σχηματισμού αθηρωματικής πλάκας, αλλά και όλων των παραγόντων κινδύνου για εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, όπως τα υψηλά επίπεδα LDL-χοληστερόλης. Άνδρες με διαταραγμένη αιματική κυκλοφορία εμφανίζουν συχνά στυτική δυσλειτουργία, επομένως οι σωστές διατροφικές επιλογές μπορούν να βελτιώσουν και τη σεξουαλική τους ζωή.
Η τριχόπτωση συνιστά επίσης ένα σημαντικό πλήγμα στην αυτοπεποίθηση του άνδρα. Η υγεία και η εμφάνιση των μαλλιών του είναι καθρέφτης της διατροφικής του κατάστασης, επομένως καλό είναι ένας άνδρας να φροντίζει και αυτό το κομμάτι μέσω της βελτίωσης της διατροφής του.
Η ενίσχυση του μυϊκού συστήματος είναι επίσης μία από τις προτεραιότητες των ανδρών. Οι σωστές διατροφικές επιλογές, σε συνδυασμό με ασκήσεις αντιστάσεων μπορούν να εξασφαλίσουν το χτίσιμο ενός δυνατού μυϊκού και σκελετικού συστήματος. Η προώθηση της παραγωγής των ανδρικών ορμονών, όπως η τεστοστερόνη είναι σύμμαχος στην επίτευξη του στόχου αυτού.
Ας περάσουμε, λοιπόν, στις τροφές που «συνωμοτούν» στην υγεία του «δυνατού» φύλου, σε όλα τα επίπεδα:
1. Σοκολάτα: Η σοκολάτα βελτιώνει την κυκλοφορία του αίματος. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν πως τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα υγείας έχουν αντιφλεγμονώδη δράση,μειώνοντας τα επίπεδα της «κακής» LDL-χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης. Προσοχή πρέπει ωστόσο να δοθεί στο μέγεθος της μερίδας, διότι η σοκολάτα είναι ένα αρκετά πυκνό ενεργειακά τρόφιμο.
2. Αβοκάντο: Το αβοκάντο είναι μια τροφή πολύ πλούσια σε λίπος. Και εδώ όμως, ηποιότητα του λίπους το κατατάσσει στα προστατευτικά τρόφιμα. Τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα στο αβοκάντο, όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά, μπορούν να ελαττώσουν τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης. Το ελαιόλαδο και οι ωμοί και ανάλατοι ξηροί καρποί, περιέχουν επίσης «καλά» λιπαρά και αξίζουν μία θέση στο καθημερινό διαιτολόγιο ενός άνδρα.
3. Λιπαρά ψάρια: Γνωρίζουμε όλοι τις ευεργετικές δράσεις των απαραίτητων ω-3 λιπαρών οξέων. Καλούνται απαραίτητα, γιατί το σώμα μας δεν μπορεί να τα συνθέσει και τα ψάρια αποτελούν την ιδανικότερη πηγή τους. Μας προστατεύουν έναντι των καρδιαγγειακών νοσημάτων, κάποιων μορφών καρκίνου, αλλά και της αρθρίτιδας. Άλλο σημαντικό όφελος είναι η προστασία κατά της τριχόπτωσης. Οι έρευνες προτείνουν τηνκατανάλωση 2 μερίδων ψαριών την εβδομάδα, κατά προτίμηση μικρού μεγέθους.
4. Σάλτσα ντομάτας: Το λυκοπένιο που περιέχει, έχει αποδεδειγμένη αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση. Ευτυχώς, την ελληνική διατροφή, η σάλτσα ντομάτας έχει θέση σε πληθώρα φαγητών.
5. Λαχανικά: Περιέχουν έναν μεγάλο αριθμό φυτοχημικών, βιταμινών, μετάλλων και φυτικών ινών, που ενισχύουν την λειτουργία του οργανισμού και προλαμβάνουν τον καρκίνο. Ειδικά τα λαχανικά έντονου κόκκινου ή πράσινου χρώματος είναι εξαιρετικέςπηγές β-καροτενίου, λουτεΐνης, ζεαξανθίνης και βιταμίνης C, που μειώνουν τον κίνδυνο για υπερπλασία του προστάτη, εμφάνιση καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη C, απαραίτητο στοιχείο για την παραγωγή του κολλαγόνου, προστατεύει επίσης τον θύλακα της τρίχας και καθυστερεί τη γήρανση των μαλλιών. Καλές επιλογές είναι οι κόκκινες πιπεριές, τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, η κολοκύθα και όλα τα φυλλώδη λαχανικά, όπως το σπανάκι και η ρόκα. Και για όσους μπορεί να ισχυριστούν οτι δεν προλαβαίνουν να προετοιμάσουν λαχανικά, υπάρχει η επιλογή ροφημάτων από 100% φρούτα και λαχανικά που κυκλοφορούν στη αγορά και μπορούν να καλύψουν έως και 50% των αναγκών μας σε αυτά τα τρόφιμα.
6. Μπανάνα: Πλούσια σε κάλιο, συστατικό μεγάλης σημασίας για τη μυϊκή συστολή, την υγεία των οστών αλλά και τη ρύθμιση της αρτηριακής υπέρτασης.
7. Αυγό: Αποτελεί πλούσια πηγή πρωτεΐνης, σιδήρου και λουτεΐνης. Η αλβουμίνη του αυγού αποτελεί πρωτεΐνη υψηλότατης βιολογικής αξίας. Η απομάκρυνση του κρόκου δεν προτείνεται, καθώς είναι πολύ πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά. Η χοληστερόλη που περιέχεται στον κρόκο δεν είναι επικίνδυνη. Συμβουλευτείτε τον διαιτολόγο σας, για το πόσα αυγά μπορείτε να καταναλώνετε εβδομαδιαία, χωρίς κίνδυνο για την υγεία σας.
8. Άπαχο κρέας: Τα άπαχα κομμάτια κρέατος αποτελούν πολύ καλές πηγές πρωτεΐνηςκαι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά. Το κόκκινο κρέας είναι επίσης μία από τις πλουσιότερες πηγές λευκίνης, ενός αμινοξέος που ενισχύει το χτίσιμο των μυϊκών ινών.
9. Θαλασσινά: Τα οστρακοειδή και τα υπόλοιπα είδη θαλασσινών είναι πολύ πλούσια σε ψευδάργυρο, συστατικό «κλειδί» για την καλή λειτουργία του καρδιαγγειακού συστήματος, το χτίσιμο των μυών, αλλά και της υγείας του αναπαραγωγικού συστήματος. Ο ψευδάργυρος εμποδίζει την μετατροπή της τεστοστερόνης σε οιστρογόνα. Έρευνες υποστηρίζουν πως έλλειψη σε ψευδάργυρο πιθανώς να ευθύνεται για χαμηλή ποιότητα σπέρματος. Επίσης, σημαντική είναι η δράση του στη σύνθεση της κερατίνης και στην υγεία των μαλλιών. Άλλες καλές πηγές ψευδαργύρου είναι η γαλοπούλα, το κοτόπουλο και οι ξηροί καρποί.
10. Τζίντζερ: Έχει σημαντική αντιφλεγμονώδη δράση, η οποία είναι πολύ χρήσιμη σε καταστάσεις έντονου στρες. Ερευνητικά δεδομένα προτείνουν πως η τακτική κατανάλωση τζίντζερ μπορεί να μειώσει τον μυϊκό πόνο μετά από έντονη άσκηση. Στην Ελλάδα, η κατανάλωση τζίντζερ δεν έχει ακόμη καθιερωθεί. Μπορούμε να το εντάξουμε στο διαιτολόγιό μας προσθέτοντάς το σε χυμούς, σε σούπες, ενώ μπορούμε να το βρούμε καιαποξηραμένο, σε καταστήματα με ξηρούς καρπούς.
11. Γαλακτοκομικά προϊόντα: Αποτελούν πλούσιες πηγές πρωτεΐνης, ταχείας αλλά και βραδείας απορρόφησης, αλλά και του αμινοξέος λευκίνη. Συγκεκριμένα, το γιαούρτι, είναι ένα βολικό σνακ και σε συνδυασμό με ένα φρούτο ή μέλι μπορεί να αποτελέσει έναεξαιρετικό προ-προπονητικό γεύμα, που ενισχύει τον μυϊκό αναβολισμό.
12. Καφές: Μελέτες δείχνουν πως βοηθά στην εγρήγορση, βελτιώνει την απόδοση σε αθλήματα αντοχής και μειώνει τους μυϊκούς πόνους, χωρίς να επιβαρύνει με επιπλέον θερμίδες. Αναφέρεται επίσης πως άτομα που καταναλώνουν καφέ έχουν πιο έντονη σεξουαλική ζωή.
Για να συνοψίσουμε, λοιπόν, η εισαγωγή των παραπάνω τροφών μπορεί να εξασφαλίσει σε πολλά επίπεδα την υγεία ενός άνδρα. Η σταδιακή υιοθέτηση υγιεινών επιλογών, όπως η κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, ξηρών καρπών, άπαχων κρεατικών και γαλακτοκομικών θα πάρει τη θέση άλλων, λιγότερο ωφέλιμων συνηθειών και θα προλάβει την εμφάνιση νοσημάτων, θα βελτιώσει την εμφάνιση και φυσικά την ποιότητα ζωής.