Τρίτη

Julie And Julia (ταινιά για τον...καναπέ)

Πηγή: cinemanews.gr

Η Julie και η Julia είναι δύο πολύ διαφορετικές μεταξύ τους γυναίκες, έχουν όμως ένα νοστιμότατο κοινό χαρακτηριστικό: το μαγείρεμα. Η μια μας έρχεται από το γευστικό Παρίσι του '50 και την αμερικανική τηλεοπτική πραγματικότητα του '60, γεμάτη χαμόγελο, αισιοδοξία και πρωτότυπες συνταγές. Δεν είναι άλλη από την Julia Child, τη διάσημη στη χώρα της σεφ και τηλεοπτική προσωπικότητα (είναι δύσκολο κάποιος να αποφύγει τον παραλληλισμό 'η αμερικανίδα Βέφα Αλεξιάδου'), την οποία υποδύεται με τσαχπινιά η πάντα αλάνθαστη Meryl Streep. Η μαγειρική και το φαγητό είναι γι' αυτήν τρόπος ζωής, μέρος της καθημερινότητας και πηγή του ανεξάντλητου κεφιού της.

Η άλλη είναι η Julie Powel (Amy Adams), μια πιεσμένη γυναίκα του σήμερα που ζει στο Queens κι είναι απογοητευμένη από τη ζωή της, από την τραυματισμένη από την 11η Σεπτεμβρίου Νέα Υόρκη και τις απανωτές αποτυχίες της, και βρίσκεται μόνιμα σε κατάσταση κρίσης και απογοήτευσης. Το μαγείρεμα είναι γι' αυτήν διέξοδος από την καθημερινότητα, ενώ οι συνταγές της Julia Child αποτελούν πρόκληση για μικρές καθημερινές νίκες -τόσο στην κουζίνα της, όσο και στο blog της. Το βιβλίο συνταγών της προαναφερθείσας Julia θα αποδειχθεί για την Julie ένας αναπάντεχος οδηγός αυτοβοήθειας, που θα δώσει επιτέλους γεύση στην ανάλατη ζωή της.

Ευχάριστη, ρομαντική κι εύπεπτη, η ιστορία της Julie και της Julia αποδεικνύει πανηγυρικά ότι η Nora Ephron («Sleepless in Seattle», «You've Got Mail») δεν κατέχει άδικα τον τίτλο της 'βασίλισσας των ρομαντικών κομεντί'. Ανακατεύοντας με τέχνη τα γνωστά και μη εξαιρετέα υλικά της, δημιουργεί ένα «Sex and the City» της μαγειρικής όπου η νευρωτική αρθρογράφος σχέσεων αντικαθίσταται εδώ από μια νευρωτική food blogger, χωρίς να ξεχνά όμως να προσθέτει μεγάλες, χορταστικές δόσεις ρομαντισμού από τη ζωή της Julia Child για τους αθεράπευτα φανατικούς του είδους. Εμπνεόμενη από δυο πραγματικές ιστορίες, η Ephron πετυχαίνει να μεταδώσει στο θεατή τόσο τη χαρά της μαγειρικής (την ικανοποίηση σε κάθε μικρή κατάκτηση, από το βράσιμο ενός αβγού για τους αρχάριους, μέχρι την επιτυχία ενός περίτεχνου ψητού για τους μυημένους), όσο και τη χαρά του blogging (την έκπληξη και τον ενθουσιασμό όταν διαβάζεις το πρώτο σχόλιο/συμμετοχή ενός άγνωστου σε εσένα αναγνώστη), αλλά και την απλή χαρά του φαγητού, μια πιο προσεγγίσιμη απόλαυση, που όλοι λίγο-πολύ έχουμε βιώσει στη διάρκεια ενός καλομαγειρεμένου γεύματος. Μια αναμφισβήτητα γευστικότατη ρομαντική κομεντί που θα ανοίξει τις καρδιές και ..την όρεξη. Bon appetit!

http://www.cinemanews.gr/v5/movies.php?n=6684

Ποιοι μας τιμούν και που...