Τρίτη

Τα βιντεοπαιχνίδια δράσης βελτιώνουν την… όραση


Έρευνες έδειξαν ότι μόλις 10 ώρες παιχνιδιού την εβδομάδα -και 40 συνολικά κατά τη διάρκεια ενός μήνα- μπορούν να βελτιώσουν δραματικά την όραση νέων ανδρών και γυναικών που ως μωρά αντιμετώπιζαν προβλήματα καταρράκτη.

Η ενασχόλησή τους για ένα μήνα με ένα «παιχνίδι βίας» είχε ως αποτέλεσμα να έχουν τη δυνατότητα να διαβάζουν δύο επιπλέον -μικρότερες σε μέγεθος- γραμμές κειμένου ή αριθμών σε μία σχετική κάρτα που χρησιμοποιείται για την εξέταση της όρασης.

Η απλή -αλλά αποτελεσματική όπως φαίνεται- θεραπεία ακολουθήθηκε από τη Daphne Mauer στο Πανεπιστήμιο McMaster στον Καναδά. Οι γυναίκες και άνδρες που εξετάστηκαν γεννήθηκαν με καταρράκτη και στα δύο τους μάτια και ως μωρά αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα με την όρασή τους. Παρόλο που ο καταρράκτης αντιμετωπίστηκε, η όρασή τους δεν είχε επιστρέψει σε φυσιολογικά επίπεδα…

Όσοι πήραν μέρος στη μελέτη ήταν από 19 έως 21 ετών, αναλαμβάνοντας να παίξουν ένα action game, στο οποίο είχαν το ρόλο ενός στρατιώτη που πυροβολούσε τους εχθρούς του. Κάποιοι είδαν βελτίωση στην όρασή τους ακόμη και μετά από 10 μόλις ώρες παιχνιδιού. Μετά από 40 συνολικά ώρες μπορούσαν να διαβάσουν μικρότερους σε μέγεθος αριθμούς και γράμματα σε έναν πίνακα εξέτασης όρασης, αλλά και να διακρίνουν την κατεύθυνση της κίνησης ή να ξεχωρίσουν πρόσωπα.

Η έρευνα έδειξε, μάλιστα, ότι παιχνίδια βίας όπως το «Call of Duty: Modern Warfare 3″ είναι ιδανικά για όσους υπέφεραν από καταρράκτη παλαιότερα, παρέχοντας εντυπωσιακή βελτίωση της όρασης. Αυτό φαίνεται ότι επιτυγχάνεται, καθώς παρόμοια παιχνίδια αναγκάζουν τον εγκέφαλο να εργαστεί σκληρά. Λιγότερο δυναμικά games, όπως για παράδειγμα, το Tetris, δεν έχουν όμως το ίδιο αποτέλεσμα για τους ασθενείς.
Δεν είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται παρόμοια έρευνα σχετικά με ενδεχόμενη χρήση των video-games ως μέσα θεραπείας σε προβλήματα όρασης, καθώς αντίστοιχες μελέτες είχαν γίνει και πριν από κάποια χρόνια, για παράδειγμα από το Πανεπιστήμιο του Rochester.

Πηγή : digitallife.gr

Ποιοι μας τιμούν και που...