Παρασκευή

Μαζεύουν υπογραφές κατά του φράκτη στον Εβρο

Πηγή: Εφημερίδα ΑΥΡΙΑΝΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

«Stopevros wall» Μαζεύουν υπογραφές καιά του φράκτη στον Εβρο Συλλογή υπογραφών κατά του φράχτη στον Έθρο ξεκίνησε μέσω του νεοσύστατου κινήματος stopevroswall. Οι υπογραφές που συγκεντρώνονται, έχουν στόχο να δηλώσουν αντίθεση στο "φράχτη", τόσο ηθικά όσο και τεχνικά, τόσο στην ιδέα όσο και στην κατασκευή.
Εχουν στόχο να υπενθυμίσουν σε όλους ότι ο φράχτης, το μόνο που μπορεί να προσφέρει είναι να μπαλώσει με δίχτυα μια πλημμύρα ανθρώπινης δυστυχίας.
Το κείμενο συλλογής υπογραφών έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα και είναι προσβάσιμο σε κόθε χρήστη που έχει στη διάθεση του διαδίκτυο stopevroswall.blogspot.com <·Η κατασκευή-του "φράχτη" στον Εβρο εξαγγέλθηκε πρώτη φορά στις 31 Δεκεμβρίου 2010. Κρίθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη αναγκαίο έργο για την αποτροπή της διέλευσης μη νόμιμων μεταναστών από το χερσαίο τμήμα των ελληνοτουρκικών συνόρων, στην περιοχή Βύσσας του νομού Έβρου.
Στις 19 Ιανουαρίου 2012 υπογράφηκε η σύμβαση για την κατασκευή του, σε μήκος 10,5 χλμ, με προϋπολογισμό 3.150.000 ευρώ. Η σύμβαση προβλέπει την κατασκευή διπλού "τείχους".
Το πρώτο τοιχίο θα έχει ύψος 2,5 μέτρα και το δεύτερο 3 μέτρα, ενώ η μεταξύ τους απόσταση θα είναι 1,2 μ. Στο διάστημα μεταξύ των δύο τοιχίων θα τοποθετηθεί αγκαθωτό συρματόπλεγμα, ύψους 3 μ.
Η κατασκευή του "φράχτη" έχει απορριφθεί από μεγάλη μερίδα της κοινωνίας ως ένα απάνθρωπο, βάρβαρο και κυρίως αναποτελεσματικό έργο "βιτρίνας", αφού το μόνο που θα εξασφαλίσει είναι τη μετατόπιση του προβλήματος της διέλευσης μη νόμιμων μεταναστών.
Η διακίνηση τους θα γίνεται νοτιότερα, είτε μέσω του ποταμού Έβρου είτε μέσω της υδάτινης οριογραμμής Ελλάδας-Τουρκίας, στο Αιγαίο.
Το βέβαιο είναι πως ένας "φράχτης" δεν θα ανακόψει τα ρεύματα των μη νόμιμων μεταναστών που με κάθε τρόπο, και με ρίσκο τη ζωή τους, δεν παύουν να αναζητούν "περάσματα" για την Ευρώπη. Ο "φράχτης" απορρίπτεται ως ιδέα και ως έργο από κάθε άνθρωπο που διαθέτει, εκτός από κοινή λογική, ελάχιστη ευαισθησία. Ουδείς νοήμων άνθρωπος με σεβασμό σε στοιχειώδεις αξίες, δεν μπορεί να ανεχτεί ένα σύγχρονο "τείχος", που εκτός από ένα παρωχημένο ιστορικά τέχνασμα "φραγής", αποτελεί και τη μέγιστη προσβολή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αποτελεί επίσης προσβολή στα ιδεώδη του Ελληνισμού, που ουδέποτε κατασκεύασε "φράχτες" εσωστρέφειας, αλλά διαχρονικά "ατένιζε" σε ανοιχτούς ορίζοντες. Επιπλέον, ο έντονος αρνητικός συμβολισμός μίας τέτοιας κατασκευής, εκτός του ότι στιγματίζει ολόκληρη την περιοχή, ακυρώνει στη συνείδηση των ανθρώπων και το πλεονέκτημα της διασυνοριακότητάς της, εγκλωβίζοντάς την σε μία "περιφραγμένη αυλή" εντός της τριεθνούς γεωγραφίας της». Αντίγραφα από το σύνολο των εντύπων με τις υπογραφές που θα συλλεχθούν, θα αποσταλούν σε ελληνικούς και διεθνείς φορείς και οργανισμούς όπως: ΟΗΕ (αρμόδια τμήματα), Υπατη Αρμοστεία, Διεθνής Αμνηστία, Ελληνικές και Διεθνείς Μ.Κ.Ο, Πρόεδρο της Βουλής, Πρόεδρο Δημοκρατίας, Γραφείο του Πρωθυπουργού, Βουλευτές Έβρου, Περιφέρεια Αν.
Μακεδονίας και Θράκης, Δημάρχους Έβρου, Κεντρικά Γραφεία Κομμάτων, Ευρωπαϊκή Ένωση (Αρμόδιες επιτροπές), Έλληνες Ευρωβουλευτές, κ.α. Παράλληλα θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Ποιοι μας τιμούν και που...