Το πράσινο τσάι αποτελεί ένα πολύ θρεπτικό αφέψημα, που καταναλώνεται όλες τις εποχές του χρόνου. Η χρησιμότητα του είναι πολύπλευρη, δεδομένου ότι η κατανάλωσή του δεν προσθέτει θερμίδες στον οργανισμό, ενώ αποτελεί μέσο ενυδάτωσής του. Είναι εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών και κυρίως φλαβονοειδών, ενώ είναι πλούσιο σε Φθόριο, Μαγγάνιο, Κάλιο, Βιταμίνη B3, E και C.
Τα τελευταία χρόνια, έχουν γίνει αρκετές μελέτες που έχουν συνδέσει την κατανάλωσή του με θετικές επιδράσεις στον οργανισμό.
Μια από αυτές είναι και η ρευματοειδής αρθρίτιδα, μια χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση και εξελικτική νόσος, που προσβάλλει κατ’ εξοχήν τις αρθρώσεις, και σπανιώτερα και διάφορα άλλα όργανα. Στο πλαίσιο επιδημιολογικής έρευνας για τις ρευματικές παθήσεις, που πραγματοποιήθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ρευματολογικών Ερευνών στο γενικό πληθυσμό σε αστικές, ημιαστικές και αγροτικές περιοχές της Βόρειας, Κεντρικής καιΝότιας Ελλάδος, μελετήθηκε ο επιπολασμός, δηλ. η συχνότητα, και η αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας στο επίπεδο του γενικού πληθυσμού των ενηλίκων. Η συχνότητα της ρευματοειδούς αρθρίτιδας βρέθηκε ότι ανέρχεται στο επίπεδο του 6,7‰ των ενηλίκων και ότι είναι τρεις φορές μεγαλύτερη στις γυναίκες από ότι στους άνδρες.
Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, η αρθρίτιδα είναι η κύρια αιτία της αναπηρίας στις Ηνωμένες Πολιτείες και είναι τόσο διαδεδομένη, ώστε πάνω από 20 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν με αυτή την ασθένεια.
Μελέτες έχουν δείξει:
ότι το εκχύλισμα πράσινου τσαγιού αναστέλλει την παραγωγή χημειοκινών και μπορεί να είναι ένας πιθανός μηχανισμός για τον περιορισμό της συνολικής φλεγμονής και καταστροφής της άρθρωσης στη ρευματοειδή αρθρίτιδα.
Οι πολυφαινόλες που βρίσκονται στο πράσινο τσάι (PGT), μεσολαβούν στην αντιαρθριτική δράση, μέσω της καταστολής τόσο των φλεγμονωδών κυτταροκινών IL-17 και των αντισώματων Bhsp65 σε συνδυασμό με την αύξηση των αντιφλεγμονωδών κυτταροκινών IL-10. Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι αυτή η πολλά υποσχόμενη αντιαρθριτική δράση του πράσινου τσαγιού θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, ως μια διαιτητική θεραπεία για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, σε συνδυασμό με τα συμβατικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται.
Άλλη μελέτη έδειξε ότι το κλάσμα πολυφαινολικών ενώσεων από πράσινο τσάι, που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, μπορεί να είναι χρήσιμο στην πρόληψη της εμφάνισης και της σοβαρότητας της αρθρίτιδας (5).
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν ανακάλυψαν ότι το πράσινο τσάι περιέχει ένα συστατικό που ονομάζεται epigallocatechin-3-gallate (EGCG για συντομία). Η EGCG αναστέλλει την παραγωγή των μορίων που συμβάλλουν στη φλεγμονή και βλάβη των αρθρώσεων σε άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα. Επίσης η EGCG στο πράσινο τσάι καταστέλλει τη φλεγμονή στο συνδετικό ιστό των πασχόντων από αρθρίτιδα.
Εν κατακλείδι, η κατανάλωση 2-3 φλιτζανιών πράσινο τσαγιού την ημέρα θα σας επιτρέψουν να έχετε τα οφέλη των αντιοξειδωτικών και τη θετική επίδραση που έχουν στην ρευματοειδή αρθρίτιδα, εάν και θα πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω η αντιαρθριτική του δράση.
Πηγή : mednutrition.gr