Τρίτη

3,2 εκατ. στρέμματα καταπατημένες εκτάσεις

Πηγή: Εφημερίδα ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΦΡΑΓΚΟΥ Ακίνητη περιουσία χρυσάφι διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο, αφού μόνο η αξία των 3,2 εκατ. στρεμμάτων ιδιοκτησίας του που έχουν καταπατηθεί από μεμονωμένους ιδιώτες ή συνεταιρισμούς υπερβαίνει τα 30 δισ. ευρώ.
Οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες κρατικής γαίας από κατοικίες μέχρι δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις ξεπερνούν τους 60.000. Ολόκληρες περιοχές που αποτελούν «μήλον της Έριδος» μεταξύ Δημοσίου και τρίτων έχουν μετατραπεί σε... πόλεις, καθώς έχουν κτισθεί σ' αυτές με αμφισβητούμενους ή πλαστούς τίτλους ιδιόκτητες πολυκατοικίες, εργοστάσια, ακόμη και εκκλησίες. Ακόμα και το οικόπεδο όπου έχει ανεγερθεί το ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» έχει μπερδεμένο ιδιοκτησιακό καθεστώς...
Συνολικά 90.000 δημόσια κτήματα έχουν καρπωθεί ιδιώτες μεταξύ των οποίων και κατοικίες. Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από περίπου 15 χρόνια με την παρότρυνση της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου είχε γίνει μια προσπάθεια να πουληθούν τα καταπατημένα με βάση την αντικειμενική αξία της οικείας οικιστικής ζώνης η οποία τελικά δεν τελεσφόρησε. Στην πρόταση που είχε γίνει τότε προβλεπόταν ότι αμφισβητούμενα ακίνητα θα κατοχυρώνονταν στον διεκδικητή εφόσον αυτός προσκομίσει καθαρούς τίτλους ιδιοκτησίας από 1945. Οι γραφειοκρατικές, όμως, αγκυλώσεις δεν επέτρεψαν να προχωρήσει το θέμα κι έτσι παρέμεινε το καθεστώς που ορίζει ότι για να αναγνωριστεί κάποιος ως ιδιοκτήτης ακινήτου ή έκτασης που αμφισβητείται από το Δημόσιο πρέπει να προσκομίσει στοιχεία που επιβεβαιώνουν νόμιμη κατοχή από το 1884! Καταπατημένη η μισή Αττική Σε κάθε περίπτωση, το κράτος έχασε ακόμη μια ευκαιρία να κλείσει μερικές από τις δεκάδες «μαύρες τρύπες» που υπάρχουν στον προϋπολογισμό του.
Αν πιστέψουμε μάλιστα την ΚΕΔ, το 60% της Αττικής έχει καταπατηθεί αλλά οι αρμόδιες υπηρεσίες όταν δεν κωφεύουν στην έκταση του φαινομένου κωλυσιεργούν περίεργα για την έρευνα των καταγγελιών.
Οι εντεταλμένοι υπάλληλοι για ανεξήγητους λόγους αποφεύγουν τις διασταυρώσεις με το Εθνικό Κτηματολόγιο και τα στοιχεία που υπάρχουν στα κατά τόπους Υποθηκοφυλακεία.
Στο σύνολο τους επικαλούνται φόρτο εργασίας, αλλά δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοι τους έχουν πιαστεί στα πράσα να «χρηματίζονται», προκειμένου να κάνουν τα «στραβά μάτια» στη λεηλασία της δημόσιας γης...

Ποιοι μας τιμούν και που...