Τετάρτη

Δύο Έλληνες φοιτητές «φωτίζουν» το facebook

Δύο Έλληνες φοιτητές «φωτίζουν» το facebook
Δημιούργησαν εφαρμογή για περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης
Δύο έλληνες φοιτητές «φωτίζουν» το facebook
Οι Αλέξης Τζανετόπουλος και Φίλιππος Πρωτογερίδης, που δημιούργησαν μία πρωτοποριακή εφαρμογή για την περιήγηση ατόμων με προβλήματα όρασης στο Facebook
82
εκτύπωση 
 
Οσο δύσκολη κι αν είναι η οικονομική συγκυρία στη χώρα δεν υπάρχουν όρια στη φαντασία και την καινοτομία. Τον κανόνα αυτόν φαίνεται να επιβεβαιώνουν ο Αλέξης Τζανετόπουλος και ο Φίλιππος Πρωτογερίδης, οι δύο φοιτητές της ΑΣΟΕΕ που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό της Microsoft Imagine Cup 2011 - στην κατηγορία Ανάπτυξη Εφαρμογών για Υπολογιστή - και βάζουν πλώρη για νέους στόχους.

«Από πέντε ετών χρησιμοποιώ υπoλογιστή και από τα 12 Ιντερνετ», λέει γελώντας ο Αλέξης, που έχει δίπλα του τον Φίλιππο και εξηγούν το πώς εμπνεύστηκαν τη δημιουργία της εφαρμογής. Γνωρίστηκαν στην ΑΣΟΕE και έγιναν φίλοι, έπειτα από την ιδέα του Αλέξη να δημιουργήσει μια πρωτοποριακή φόρμουλα που βοηθάει ανθρώπους με προβλήματα όρασης να περιηγηθούν με ευκολία στο facebook και σε άλλα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Πρόγραμμα eclipsis
Το πρόγραμμα eclipsis είναι μια πρωτοποριακή φόρμουλα που στηρίζεται σε φωνητικές εντολές και βοηθάει τους χρήστες να περιηγηθούν στο facebook. Περίπου ένα χρόνο ετοίμαζαν οι δύο φοιτητές την εφαρμογή αυτή και, όπως λένε, είναι η πρώτη φορά που δημιουργείται παγκοσμίως μία τέτοιου είδους βοηθητική πλατφόρμα για άτομα με προβλήματα όρασης.
Οι μόνες πλατφόρμες που είναι διαθέσιμες μέχρι στιγμής για άτομα με προβλήματα όρασης είναι αυτές που εγκαθιστούνται στον υπολογιστή και διαβάζουν όσα γράφει η οθόνη, οι λεγόμενοι Screan Readers. Οι συγκεκριμένες όμως διευκολύνουν κυρίως τη χρήση των βασικών προγραμμάτων του υπολογιστή, όπως το office (σε συνδυασμό πάντα με γνώση του «τυφλού» συστήματος). Δεν υπάρχουν ανάλογοι βοηθοί για το ίντερνετ και ειδικά για ιστότοπους όπως το Facebook. Μια ιστοσελίδα περιέχει πληθώρα δεδομένων και προκειμένου να φτάσει κάποιος τυφλός χρήστης στο τέλος της χρειάζεται να πατήσει αλλεπάληλα βελάκια στο πληκτρολόγιό του, έχοντας απομνημονεύσει νωρίτερα τις κινήσεις που πρέπει να κάνει. Μια διαδικασία δηλαδή που είναι αρκετά χρονοβόρα.

Ποιοι μας τιμούν και που...